Gizlilik Dereceleri

Gizlilik Dereceleri

Milli Gizlilik

25 Nisan 2022 tarihli ve 5529 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı'yla yürürlüğe giren Gizlilik Dereceli Belgelerde Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik (opens in a new tab) ile milli gizlilik dereceleri belirlenmiştir.

Milli gizlilik dereceleri (ÇOK GİZLİ, GİZLİ, HİZMETE ÖZEL) belirli belgelerin gizlilik seviyelerini gösterir. "Özel" derece kullanımı, Yönetmelik değişikliğiyle sona erdi ve mevcut belgeler 26 Nisan 2023'e kadar değerlendirilerek "HİZMETE ÖZEL" olarak kabul edildi. ÇOK GİZLİ ve GİZLİ belgeler ülke güvenliği ve milli menfaatlerle ilgili hassas bilgileri içerirken, HİZMETE ÖZEL belgeler işlemler veya kişisel/kurumsal zararları içerir. Uluslararası bağlantısı olmayan kurumlara milli dereceler önerilir.
Belirli belgelerde gereksiz yüksek derece kullanımından kaçınılmalıdır.

Belgeler, elektronik ve fiziksel ortamlarda üretilir ve gizlilik derecelerini belirtmek için işaretleme önemlidir. ÇOK GİZLİ ve GİZLİ belgelerin her sayfasının üst ve alt kenar boşluklarında kırmızı büyük harflerle işaretlenmesi gereklidir. Renksiz çıktılarda kırmızı ıstampa kullanılabilir. Fiziksel belgelerde gizlilik dereceleri açık ve katlanmış halde belirtilmelidir.
Elektronik ortamda bulunan belgelerin dışı ve içindekiler gizlilik derecesiyle işaretlenmelidir. Bazı idareler sadece HİZMETE ÖZEL belgeleri üretebilir, bu belgelerin işaretlenmesi özenle yapılmalıdır. EBYS'lerde ÇOK GİZLİ ve GİZLİ derecelere üstveri eklenmemeli, ancak fiziksel belgelerin taranarak aktarıldığı durumlarda gizlilik derecesi seçimi üstveriden yapılabilir. HİZMETE ÖZEL belgelerde ise belgenin üzerinde ve üstverisinde gizlilik derecesi gösterilmelidir.

Milli Gizlilik Dereceleri

  • ÇOK GİZLİ : Belgenin gizliliğinden taviz verilmesi veya ifşası millî savunma ve güvenlik faaliyetlerine önemli derecede ciddi zarar verebilirse bu belge en yüksek gizlilik derecesiyle korunmalıdır.
  • GİZLİ : Belgenin gizliliğinden taviz verilmesi veya ifşası ülke menfaatlerine ve çıkarlarına zarar verebilirse bu belge önemli derecede korunması gereken bir belgedir.
  • Hizmete Özel : Belgenin gizliliğinden taviz verilmesi veya ifşası idare tarafından yürütülen faaliyetleri engelleyici olabilir veya faaliyete zarar verebilir ise bu belge korunması gereken bir belgedir.

Bu hususların uygulanması ile ilgili ayrıntılı kılavuz kaynakçada verilmiştir.

NATO Gizlilik

NATO, hassas bilgiyle çalışır ve doğru izinlerine sahip kişilere olmak üzere hassas bilgiye erişimi sınırlar. Kazara veya kötü niyetli açıklanabilecek bilgi, NATO'nun güçlerine, üyelerine veya misyonuna zarar verebilir. Bu nedenle, sınıflandırılmış bilgi, işaretlemelere dayalı bir dizi güvenlik kuralı aracılığıyla korunur.

NATO TASNİF DIŞI: Malzeme/bilgi, NATO tarafından yönetilir ve sahiplenilir. Sınıflandırılmamış bilgi yalnızca resmi amaçlar için kullanılmalı ve izin olmadan açıklanmamalı veya çevrimiçi olarak yayınlanmamalıdır. Bu işaretlemenin organizasyon dışındaki kişilere biraz çelişkili görünebilir. NATO TASNİF DIŞI, bilginin NATO'nun fikri mülkiyetini oluşturduğu telif hakkı korumasına benzer bir şekilde anlaşılabilir.

Bunun ötesinde, dört güvenlik sınıflandırma seviyesi bulunmaktadır:

  • KOZMİK ÇOK GİZLİ (COSMIC TOP SECRET)
  • NATO GİZLİ (NATO SECRET)
  • NATO ÖZEL (NATO CONFIDENTIAL)
  • NATO HİZMETE ÖZEL (NATO RESTRICTED)

Genel olarak, NATO'da en yaygın güvenlik işaretleme seviyesi NATO TASNİF DIŞI ve NATO HİZMETE ÖZEL'dir. NATO GİZLİ daha az yaygındır ve en az yaygın düzey KOZMİK ÇOK GİZLİ'dir. Gerilim zamanlarında veya zirveler ve bakanlar toplantıları sırasında NATO ÖZEL ve NATO GİZLİ belgelerinin yüzdesi artar. Daha sakin dönemlerde, yaz tatilleri veya bütçe geçişleri sırasında sınıflandırılmış bilgi miktarı azalır.

Kaynakça